vrijdag 19 november 2010

KIPPEN

16 Miljoen mensen op dit hele kleine stukje aarde denken bij deze titel aan de welbekende kip. De gewone kip die haar maaltje bij elkaar pikt, 's avonds op stok gaat en elke dag een eitje legt. Daarnaast zijn er volgens de Dikke van Dale nog een paar betekenissen zoals: hond, agent van politie en het is ook de munteenheid van Laos.
Het werkwoord kippen bestaat ook: vangen, grijpen, uit het ei komen en ergens bekend mee zijn.
Nooit geweten.....en me er ook nooit in verdiept!

Maar binnenkort komt er een nieuwe betekenis bij in die Dikke van Dale. Het hoge woord is eruit: ook verpleegkundigen gaan kippen!!! En dan gaan we geen eierschalen doorprikken of iets vangen of grijpen; nee, we gaan op de laptop kippen!!!
Inmiddels zijn wij als verpleegkundigen op de hoogte gebracht wat het werkwoord KIPPEN voor ons gaat betekenen:
Via de TOC ( theory of constrains) gaan we met EI ( eigen inbreng) de KIP ( kwaliteitsverbetering in patiëntenprocessen) in kaart brengen. Ja, ja, en als dat betekent dat we weer zoiets moeten als EWS en EVS: ik zucht maar eens diep!
Vol goede moed laat ik de informatie op me af komen. Ook het gebruik van de pokerfiches deed veel goed.
Het doel van KIP is om voor elke patiënt de juiste zorg op het juiste moment te gaan krijgen. Dat zal de kwaliteit van zorg verhogen, de ligduur gaan verkorten, het aantal gastbedden moet gaan verminderen en er zullen minder patiëntenstops zijn.
Middels het kippen kunnen we erachter komen waarom en waarop een patiënt moet wachten: wat zijn nou die problemen waardoor de patiënt , die medisch klaar is, niet het ziekenhuis kan verlaten!
De schellen vallen van mijn ogen als blijkt dat we dus samen op zoek gaan naar de zwakke schakel en als we die dan gevonden hebben, gaan niet wij het probleem oplossen, maar anderen! Wat een verademing!!!!!

Even wat voorbeelden:
- de patiënt wacht op de cardioloog.....ligt daardoor een paar dagen langer;
- wachten op het verpleeghuis, revalidatieplek, thuiszorg.....geen plek;
- de weekendarts schrijft geen ontslagbrief....
- de weekendarts stelt familiegesprekken uit tot maandag......
- de patiënt wacht op een onderzoek.....
- de fysiotherapeut moet eerst nog kijken......
- arts kan geen gesprek voeren omdat hij/zij poli heeft.....
- op zondag ontslaan we geen patiënten.......
- met de kerst kan dat onderzoek niet plaatsvinden......
- in het weekend bepaalt het lab die uitslag niet.....

Vanaf volgende week gaan we dus met veel energie elke dag aan de dokter vragen wat de VOD (voorlopige ontslagdatum) is van de patiënt. Elke dag moet daar een antwoord op komen, en als die datum niet gehaald wordt mogen we aangeven waarom. Het kan medisch zijn, maar ook zoiets als wachten op verpleeghuis. Hier wordt dus onze EI (eigen inbreng) bij verwacht. En wanneer er dan zicht is op de zwakste schakel wordt die er dus uitgehaald.....gelukkig eens niet door de toch al drukke pleeg!!!

Ben dus razend benieuwd of het tot vernieuwing gaat leiden............