dinsdag 6 december 2011

CENTENKWESTIE

Vanuit alle kanten ontvang ik berichten over bezuinigingen. Met hoofdletters staan het onheil geschreven op de voorhoofden van onze leidinggevenden, op de agenda's van het werkoverleg, op die van het managementoverleg, bij de decubituscommissie en bij de OR: kortom ......... BEZUINIGEN, MINDER BESTEDEN, NIET UITBREIDEN, HARDER WERKEN!!! Dit alles natuurlijk wel met dezelfde kwaliteit!! FLEXIBEL moeten we zijn.
De gangen, de koffie-,thee- en vergaderkamers van ons CWZ vullen zich met geroezemoes: wat gaat er gebeuren en wat zal dit betekenen? Voor ons? Voor mij? Voor de patiënt?

Besloten wordt om intern eerst maar eens alle bedden die niet gebruikt worden, te sluiten. En als dan die bij die gaan, dan kunnen die bij die en die bij die..........zo houden we C14 over. Kan daar de deur op slot! Yes, da's een forse bezuiniging. Balen dat we nou net een mooi paars kleurtje op de muren van de teamkamers hebben gesausd! Maar goed, het betekent dat we weer terug naar C12 gaan: daar waar wij begonnen zijn. Alleen niet met de 36 bedden van toen, maar met 19 van nu. Van 2 gangen naar 1. We krimpen in....hmmm!!

Als pleeg die stage loopt bij de OR probeer ik maar eens dit plan van alle kanten te bekijken.
Voor- cq nadelen voor de patiënt: niet dat ik 1-2-3 weet.
Voor- cq nadelen voor het CWZ : kostenbesparing omdat er 1 afdeling gaat sluiten, dat levert veel geld op. Moeilijk in te schatten is of er in de drukke maanden wel voldoende bedden zijn...teveel aanbod neurologie betekent gasten op andere afdelingen of overplaatsen naar de concurent.
Voor- cq nadelen voor de verpleegkundige: de verwachting is dat de bedden beter bezet gaan worden door de neurologiepatiënt. De ligduur zal verder omlaag moeten door projecten als KIP en Proeftuin.(Werkdruk zal daardoor wel omhoog gaan.)

Ik denk me suf of er nog meer voordelen zijn.....ik vind ze niet. Wel beginnen de nadelen zich te vormen: kan iedereen wel blijven? Men zegt van wel: natuurlijk verloop! Geen vacatures opvullen. Collega's die altijd samen de wacht ingaan, worden apart in de nachtdienst ingeroosterd. Zij gaan met collega's van een ander specialisme werken. Wat gebeurt er met de medewerkers van room-service? De secretaresses? Veel vragen waar nog antwoorden op moeten komen. We gaan zien.....
En dan de gevolgen voor het individuele salaris? Er is minder onregelmatig werk omdat er maar 1 nachtdienst nodig is.(Nu 2) Dat wordt vechten!!!!

Helaas/gelukkig zijn we niet de enigen die moet schuiven. Flexibiliteit moet het nieuwe toverwoord worden. Het is niet anders en we zullen er wel weer aan wennen.
Uiteindelijk is het een KWESTIE VAN CENTEN: voor het CWZ als bedrijf maar ook voor het individu dat er werkt en OT in gaat leveren. Een zoet idee, maar er zitten zure kanten aan!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten