zaterdag 28 januari 2012

(BE)ZUINIG OP RUIMTE

Het woord bezuinigen krijgt een steeds grotere invloed binnen het CWZ. Naast de al bestaande rondes van zoeken naar geld, moeten er nog meer centjes gevonden worden. Is er bijna een afdeling leeg, hup, een tweede komt er ook aan.

Snappen doen we het nog steeds, meewerken willen we ook, maar nu wordt er wel heel ver gegaan.
De afdelingen moeten zeer efficiënt gebruikt worden en er mogen geen handen aan lege bedden zijn. Het moment is daar dat we in de zorg problemen gaan krijgen. Niet zozeer over de patiënten die een bed moeten krijgen, maar over allerlei zaken eromheen. De momenten dienen zich aan dat er geen ruimte is om een slecht-nieuwsgesprek te voeren, zorggesprekken worden staande in de opslagruimtes gehouden en familie, die waakt bij een stervende, laat de tranen lopen op de gang: ze kunnen nergens heen!
Op mijn afdeling ( neurologie) gaan we 3 een-persoons kamers krijgen. Hoe moet dat met de mensen die met hun laatste levensfase bezig zijn, hoe moet dat met de oudere mens die, uit zijn of haar vertrouwde omgeving, compleet in de war, in het ziekenhuis moet verblijven?
Gaan we besluiten tot een vierpersoonskamer te "reserveren " voor de onrustige, verwarde patiënten?
En hoe vaak zullen de twee-persoonskamers een geblokkeerd bed hebben omdat er toch iemand in alle rust moet mogen sterven?
Dan zijn er nog dagopnames, de mensen die slecht nieuws hebben gehoord...tja, ik maak me grote zorgen!
Vele vragen waarop we de komende tijd antwoorden zullen vinden.

De, door ons zo geliefde, badkamer zal het lootje gaan leggen, ben ik bang. Weer wat vierkante meters erbij! Voor een aantal gesprekken kunnen we ook naar een ruimte buiten de afdeling. Creatief zullen we ook zijn, maar wat ik toch wel hoop is dat het zorgen niet vervangen gaat worden door de zorgen!!!
Bezuinigen......het wordt vervolgd!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten