vrijdag 6 april 2012

STRATEGIE

De eerste  leermomenten vanuit de OR zijn ingedaald. Strategisch denken is het motto.
Zo laat ik de gebeurtenissen op de afdeling de revue passeren. We zitten op een nieuwe plek en zijn ijverig bezig om een nieuw oord te creëren. Er is nogal wat veranderd door al die verhuizingen.
Hoe snel wordt er dan niet gemopperd over dingen die anders gaan, over tekorten, andere plaatsen, te weinig plekken, te druk, verpleging moet dit doen en kan dat ook doen....ga zo maar door!
Het valt me op dat ik op een andere manier naar de afdeling ga kijken. Onze opperste opperbaas streeft naar een excellente patiëntenzorg: gedreven, betrokken, grensverleggend en professioneel. Prima, en om die zorg te leveren heeft hij een stel verpleegkundigen in dienst.
Door de bezuinigingen is er geen tijd meer voor neuspeuteren en elkaar in drukke tijden helpen is logisch, want collegiaal zijn we ook. Belangrijk hierbij is dat we doen wat we moeten doen: verplegen! En dat woord betekent volgens de Dikke van Dalen "zich met zorg wijden aan". Het is de verpleegkundige die zich wijdt aan het zorgen voor de patiënt.
Dit vastgesteld hebbende kunnen we verder met strategisch denken. Op dit moment is het zo dat de verpleegkundige op onze afdeling nog veel taken doet en moet doen, die niets met verplegen te maken hebben. Elke ochtend ruimen we waskarren op, vullen de kasten bij met incontinentiemateriaal, ruimen we de verpleegdossiers en medicijnlijsten van ontslagen patiënten op, zoeken naar materialen, bellen het magazijn om gebruikte rolstoelen op te halen, vullen we zelf de dossiers aan met lege velletjes en draaien we de patiëntenstickertjes uit. Kostbare verpleegtijd gaat verloren.
Volgens de richtlijnen van de excellente zorg behoort de verpleegkundige ondersteund te worden om haar verpleegtaak zo goed mogelijk te volbrengen. Haar eerste zorg moet zijn zorgen voor de patiënt ! En de zorgen om andere zaken worden aan anderen gelaten.
Doen!!!!??


Geen opmerkingen:

Een reactie posten