dinsdag 10 april 2012

DE EERSTE KEER

De verkiezingen waren niet nodig voor de OR, elf CWZ-ters betraden deze maand de grasmat van de OR. Na een paar oefenpartijtjes op donderdag is het in april zover: de eerste trainingsdagen komen eraan! De club pakt de OR-fiets(?) en trapt richting het welbekende hutje op de hei om zich daar een tweetal dagen terug te trekken. Het is een club met gemengd materiaal: van jong tot oud, dames en heren, van nieuw tot aan welbekend in de OR, van 2 tot 40 jaren arbeidsverleden. Het wordt voor de trainer zweten om hier één geheel van te maken. De juiste man wordt zorgvuldig uitgezocht, hij maakt kennis met de groep en spit de tactieken voor die dagen door.Wat willen jullie leren? 

Flap-over klaar, stiften ontdaan van doppen en schieten maar!
Communicatie, stukken lezen, contaacten met de achterban en bestuur, hoe, wat, waar, wanneer, welke vragen, notuleren, woord voeren, wetten en begrippen, teamgevoel, BOB-proces, visie...alles op de flap. De trainer bekijkt het eens en schudt zijn hoofd!

Twee dagen de tijd? Ja, en dan liefst zonder rollenspellen, want daar gruwen we van. Ook iets actiefs tussendoor, anders vallen we in slaap. Liefst om vijf uur eten...dan is de avond gezellig lang, want het gaat ook om de bORrel!

Nou, zuster, dit gaat vast anders worden. kwaliteiten moeten boven komen, leerpunten krijg je mee. Van te voren lijsten invullen om de individuele OR-rol te bepalen. Samenwerken, visie vormen, pad uitstippelen, stukken samenvatten en vragen opstellen. Om leren gaan met de raden van toezicht en bestuur, met de mensen van de vloer en iedereen die daar tussen zit. Organisatie kennen, maatschappij bijhouden, bladen lezen, presenteren, notuleren ...en digitale vaardigheden zijn ook een must! De do en dont's, het wordt een hele klus. Van negen tot half acht op dag 1 en de volgende dag nog een aantal uren.

De eerste keer naar het hutje op de hei: ben benieuwd!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten