donderdag 29 juli 2010

DELEN

Veiligheid is een groot goed in het CWZ, zeker daar waar het de patienten betreft. Er wordt vanalles aan gedaan om fouten en ongelukken te voorkomen zoals dus EWS, identificeren, vele protocollen en procedures en het EVS.
Het electronisch voorschrijven van de medicatie heeft een grote vlucht genomen en op dit moment is een groot deel van de artsen geschoold om via dit systeem de medicatie voor te schrijven. Geen ontcijferen van handgeschreven opdrachten meer, geen geknoei , alles even duidelijk voor de verpleegkundige die de patient van medicijnen voorziet: kortom geweldig, vindt men!!
Tja, en dan komt de praktijk..... Want het gebruik van computers, printers, het computerprogramma wil nog wel eens voor hoofdbrekens zorgen. Die systemen deugen niet altijd!!??? Soms wordt er zelfs vergeten dat elk digitaal probleempje veroorzaakt wordt door het stomme intoetsen van letters en cijfers. Wie doet dat toch?
Bovendien hebben de verpleegkundigen op dit moment nog het gevoel dat ze meer problemen tegenkomen dan eerder bij de handgeschreven receptuur. Loop maar eens een rondje pillen delen mee...
Voor elke ronde wordt er eerst digitaal gekeken of er wijzigingen zijn. Dit heet "end-of-line-printen". Alle wijzigingen worden geprint en als zijnde meest recent in de klappers toegevoegd. De "öude"lijsten worden voorzien van een grote streep en achter de nieuwe lijsten gevoegd.
Zo, nu vangt het delen aan. Elk voorschriftje wordt goed bekeken en dan is het goed opletten: in ml of in mg; gewoon of traag werkend enz enz. Het handgeschreven recept van de internist ( is nog niet digitaal verwerkt) is plotsklaps verdwenen sinds de neuroloog een ander medicijn heeft gewijzigd.
En het komt ook voor dat een eenmalig pilletje al gegeven is , terwijl de meest recente lijst aangeeft dat het nog gegeven moet worden.... en dat gaat zo maar door!! Zo wordt de hele gang afgelopen, tussendoor gestoord door telefoontjes, bellen, hulpvragen enz enz. Het is echt maar goed dat de plegen de kop erbij houden.... 40 mg lasix is toch echt iets anders dan 40 ml!!! En dan vrezen wij de toekomst want het is de bedoeling dat de patient via zijn ID-bandje gebliept wordt voor de medicatie toegediend gaat worden. HELP!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten