donderdag 29 juli 2010

IDEE

Het jongste idee van het CWZ is het checken van ID's.
Sinds begin februari worden van alle opgenomen patienten de identiteiten gecontroleerd door te vragen naar paspoort of identiteitskaart. Deze controle wordt gekoppeld aan een speciaal identificatiebandje dat in drievoud verstrekt wordt door de afdeling opname. Naar keuze worden twee bandjes om verschillende extremiteiten gedaan en een derde is reserve.
De bandjes bezitten een barcode en allerlei gegevens van de desbetreffende patient.
Natuurlijk is dit een goede zaak want het blijkt regelmatig voor te komen dat er verwisseling van patienten is en dat patienten op naam van anderen binnenkomen . Zeker bij mensen die niet in de gelegenheid zijn zijn of haar naam te noemen is zorgvuldigheid gewenst: je wil tenslotte niet een geamputeerd been krijgen in plaats van een nieuwe heup!Ook dien je goed te moeten kijken of je de juiste Janssen voor je hebt!! En sommige patienten liggen in coma.
Tot zover de ene kant van het verhaal......
Wat het betekent voor de verpleegkundige die zijn of haar best doet om goede zorg te leveren, is niet meegenomen bij het invoeren van dit goede idee.
Het plan is dat de verpleegkundige bij opname alle gegevens controleert en de bandjes omdoet. Geen punt, ware het niet dat het veel tijd kost: Eerst vragen naar de ID-kaart, patient moet zoeken, dan controle, dan uitleg dat er TWEE bandjes om moeten, deze handeling uitvoeren en vervolgens het opnamegesprek vervolgen. Aan de gevoelens van patient en verpleegkundige wordt volledig voorbij gegaan! Wat doe je als je de patient goed kent omdat hij/zij al jaren komt? Wat doe je als een oude dame een verlopen ID heeft? Of niet bij zich heeft. Hoe denkt men dat het voelt om een patient te brandmerken met TWEE bandjes, terwijl deze gewoon rondloopt? Liefst nog een om de enkel en een om de pols!
En wanneer de patient op weekend is geweest horen wij bij terugkomst weer naar de ID te vragen!Hebben we al niet genoeg te meten, te weten en te zorgen?
Is het niet iets om de patienten bij binnenkomst eerst langs de " ÏD-controle" te sturen en daar de bandjes om te laten doen. Rest de verpleegkundige alleen te kijken naar het bandje: deze patient is wie die is en deze persoon heeft mijn hulp nodig.....Goed ID ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten