donderdag 29 juli 2010

VERDIENEN

Vandaag een maandelijks terugkerende heugelijke dag: het openen van de envelop waarin zich de loonstrook bevindt. Een prachtig moment dat ik deze maand, wat een toeval, voor de 400ste keer beleef!!!!!

Over de hoogte van dat bedrag ga ik het nu niet hebben, daar hebben we tenslotte allemaal ons eigen idee over, maar het is leuk eens te kijken wat de patient voor dat geld eigenlijk krijgt:

Vastgesteld is dat ik voor dat bedrag een aantal dagen per maand werk.

Als all-round verpleegkundige ben ik 8 uren per dag in de running op de afdeling. Ik houd me dan bezig met de zorg voor alle aanwezige patienten, zo'n 12 per dag. Samen met twee of drie collega's.

Hoe gaat dat dan?

Nou, dat betekent: dossiers lezen, overdracht van de vorige dienst krijgen, medicijnen delen, in de gaten houden of iedereen wel eet en drinkt, controleren van bloeddruk, pols, temperatuur, saturatie meten, ademhaling tellen, helpen met wassen, helpen met uit en in bed komen, bedden opmaken, inlichten en voorbereiden voor onderzoeken, opnames doen, ontslag regelen, infuzen controleren, infuzen inbrengen, collega's helpen, telefoontjes beantwoorden, visite lopen, afspraken regelen, familie te woord staan, alles rapporteren, actielijsten bijwerken enzovoort.....

Daar vul ik een hele dag mee.

Maar dat is echt nog niet alles!!!

De neven activiteiten vullen ook nog heel wat uren: te beginnen met zeer simpele zoals daar zijn: schoonmaken van het nachtkastje en werkblad, prullenbakken legen, waszakken dichtknopen en opruimen, kasten bijvullen, waskarren met schone was opruimen, voorraadkasten in- en opruimen en alles op de juiste plekken houden, bellen als er apparaten kapot zijn en wegbrengen om te laten repareren, infuusflessen in de kast zetten, medicijnen op alfabet in de kast zetten en achter materiaal aan gaan als het op de afdeling niet meer aanwezig is .

Verder zijn daar nog: het informeren van anderen over acties bij de patient, onderling overleggen , het werkoverleg, het deelnemen aan commissies en werkgroepen, het inwerken van nieuwe collega's, het begeleiden van leerlingen en stagiaires, het volgen van cursussen en het lezen van de vakbladen.

Geloof het of niet, maar dan is er zelfs nog tijd om eens te genieten van de mooie momenten, het zingen van een liedje, het vasthouden van een hand, een aai over een rimpelige wang, een fijn gesprekje, het bijstaan van iemand in de laatste uren, het fijn hebben met de collega's en het beseffen dat het een mooi vak is om te doen, ondanks de zware, drukke momenten!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten