dinsdag 24 april 2012

1-2-3-4...

1-2-3-4...hoedje van, hoedje van....
Dat is het liedje dat ik voor de CVA-patiënt zing in de hoop dat er iets terugkomt van het gestoorde spreekvermogen. Zo bijzonder om mee te maken als een patiënt toch een paar woordjes mee kan zingen.
Ik ga 1-2-3-4 ook op een andere manier tegenkomen.

In het kader van de flexibilisering, waarbij het personeel op de verpleegafdelingen zo efficiënt mogelijk ingezet wordt, wordt er gekeken naar de zorgzwaarte per afdeling. Waneer deze hoog is krijg je hulp van een andere afdeling waar het rustig is. Dit wordt in een oogopslag gezien aan het stoplicht. Als het licht op groen staat gaat een van de plegen helpen op een afdeling waar het licht op rood staat. Oranje betekent een gemiddelde werkdruk. En om nu te weten welke kleur licht we krijgen, komen de cijfertjes 1-2-3-4 langs.

Elke patiënt krijgt naast het welbekende patiëntennummer een zorgzwaartenummer toebedeeld. De patiënt met nummer 1 loopt fluitend een rondje en legt weinig druk op de schouders van de zorgende zusters en broeders. Voor nummer 4 lopen ze de benen onder de plegenbil uit.

De verpleegkundigen krijgen ook een cijfertje. Van een routinier mag tenslotte meer verwacht worden dan van een leerling. Na een ontmoeting met meneer van Dalen leidt het uiteindelijke cijfer tot een van de kleuren van het stoplicht: rood, oranje of groen!

Eens even kijken:

19 patiënten op de neuro: zeg, even natte-vinger-werk, tien van hen in drie; zes in twee, twee in één en nog één in vier. Dat maakt ongeveer 48 samen. Hierbij nog wat ééntjes voor opnames en ontslag. Nogmaals optellen. Dat weer delen door vijf of zes plegen op de doordeweekse dag. Dat is dus negen of tien punten die we per persoon moeten behappen. In het weekend wordt dat met vier plegen, dus ruim twaalf punten per persoon!

Of het stoplicht bij 48 dan rood ( hulp krijgen) of groen ( hulp bieden) zal zijn? De praktijk zal het leren.

De financiële vermogens van het CWZ zullen uitwijzen hoeveel punten plegen waard gaan zijn: 1-2-3-4... het dubbele of het kwadraat hiervan.

En ben ik bang dat ik een zorggeversnummer toebedeeld ga krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten